We hebben een proef gedaan met een houtkachel DDG FS40S in een living van 80m³ aansluitend een gang met open deur die ook uitgeeft in de keuken.

Zoals men in de grafiek kunnen zie zit het probleem bij het bijvullen van de kachel. Twee minuten na het vullen stijgt het fijn stof in de kamer. Deze wordt tot 15 x hoger en gaat  de luchtkwaliteit van zeer goed naar matig.

Bij iedere vulling stijgt de stofgehalte om nadien langzaam te dalen.
De oorzaak van de daling is niet het verdwijnen van het fijn stof, maar het verspreiden van  fijn stof in  huis. Zo ging het totaal stofgehalte in de gang tussen 18U en 20U van 10 naar 85µg/m³ en in de keuken van 10 naar 66µg/m³. Opvallend was dat bij iedere wandelen van living naar keuken de stofgehalte in keuken met ong. 10µg/m³ steeg, dit door de luchtverplaatsing.

We kunnen concluderen dat bij het vullen een deel stof via de open deur in de kamer komt om zich langzaam te verspreiden in het  hele  huis.

Share This